SRAMNA ODLUKA: Četnički vojvoda imenovan za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH

Dom naroda BiH imenovao Nikolu Poplašena, bivšeg predsjednika RS-a, za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta predložila je četiri imena.

Predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata. Na današnjoj sjednici Doma naroda ovaj prijedlog je i prihvaćen.

Da bi novoimenovani članovi stupili na dužnost njihovo imenovanje mora potvrditi i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poplašen je bio predsjednik RS između novembra 1998. i septembra 1999. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade, smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999. No, odluka o smjeni provedena je tek u septembru.

Poplašen je u martu 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku.

Tokom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane, a tada je haško tužilaštvo tvrdilo da je Poplašen tokom rata bio četnički vojvoda.

Tužilac Mark Harmon tada je Poplašena podsjetio na njegove ratne dane. Citirao mu je dio knjige njegovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja koji ga je imenovao "vojvodom", pošto se Poplašen tokom rata u BiH borio u četničkim jedinicama.

Kada je Poplašen to porekao pokazana mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. na kojoj Nikola Poplašen pozira u četničkoj uniformi – sa crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom. Svjedok je, međutim, tvrdio da to na njemu "nije uniforma, već tradicionalna narodna nošnja koju su Srbi u XIX vijeku nosili u svečanim prilikama – na svadbama, vašarima i pri odlascima u crkvu".

Također, na suđenju u Haagu Šešelj je izjavio da se ne odriče nijednog svog vojvode osim Nikole Poplašena kojeg je optužio za saradnju sa Tribunalom.

Poplašen je svojevremeno Haški tribunal nazivao "instrumentom Četvrtog rajha, koji je formiran da bi se izvršio pogrom i genocid nad srpskim narodom". Prema njegovom mišljenju, Četvrti rajh je Evropska unija u kojoj posebno negativnu ulogu igraju germanske zemlje i Vatikan.

Komentariši